Meestal komt snurken door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte. Dit is de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Een mogelijke behandeling is het stijver maken van de huig en het zachte gehemelte. Dit heet gecontroleerde littekenvorming. Heel soms ontstaat het snurken aan de achterzijde van de tong of het strottenklepje. Dan kan het verwijderen van een stuk van het achterste deel van de tong een oplossing zijn. Van beide operaties zijn resultaten op lange termijn nog niet bekend.
De operatie
Gecontroleerde littekenvorming
- Een naald wordt op 3 tot 5 plaatsen in het zachte gehemelte gestoken.
- Met trillingen of door straling worden de naald en het weefsel verwarmd tot 85 graden Celsius. In de diepte van het zachte gehemelte ontstaan smeltpunten. Hierdoor ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel is stijver dan normaal weefsel. Het gehemelte trilt minder makkelijk, waardoor ook snurken minder wordt.
- Deze operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.
Verwijderen stukje achterste deel tong
Soms ontstaat het snurken aan de achterzijde van de tong of het strottenklepje. Gecontroleerde littekenvorming kan een behandeling zijn.
Een andere mogelijkheid is het verwijderen van een stuk van het achterste deel van de tong. Dit gebeurt met een laser. Zo komt er meer ruimte in de luchtweg achter de tong.
Na de operatie
Gecontroleerde littekenvorming
- Na de operatie is de keel ongeveer een week gevoelig.
- U kunt meestal na een paar dagen weer werken.
- Bij bijna alle patiënten moet de behandeling 2 keer gedaan worden om succesvol te zijn. Tussen beide keren moet minimaal 2 maanden zitten.
- De behandeling werkt bij 6 van de 10 mensen. Na een paar jaar zal bij 1 of 2 van deze 6 mensen het snurken wel weer terugkomen.
Verwijderen stukje achterste deel tong
- U kunt een paar weken pijn bij het slikken hebben. Werken is niet mogelijk.
- U heeft een paar weken tot soms maanden minder smaak.
Risico’s en complicaties
Heel soms ontstaat na gecontroleerde littekenvorming een gat in het zachte gehemelte. Dat kan een paar weken pijn doen. Het groeit meestal vanzelf weer dicht. Als het niet vanzelf dichtgroet is er een kleine operatie nodig.
Goed om te weten
Gecontroleerde littekenvorming wordt nog niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten zijn ongeveer 1.200 euro.