Galblaas verwijderen via een kijkoperatie

U bent doorverwezen door uw huisarts omdat u last blijft houden van galstenen. Na onderzoek door uw huisarts en de chirurg is er met u besloten dat u geopereerd kan worden. Voorafgaand aan de operatie krijgt u een poliklinisch onderzoek bij een anesthesioloog. Dit noemen we pre-operatieve screening. We proberen de operatie binnen 2 weken na uw bezoek aan de polikliniek in te plannen.

Galblaas en galstenen

De galblaas is een klein orgaan in de vorm van een peer. Het orgaan zit onder de lever, rechtsboven in de buik. De galblaas is via gangetjes verbonden met de lever. En met het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm).

Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten. Gal wordt 
continue aangemaakt door de lever. En daarna afgevoerd naar de galblaas. Hier wordt de gal dikker gemaakt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt - en vooral bij vet voedsel - perst de galblaas de gal via een afvoerbuis naar de dunne darm. Is de galblaas verwijderd, dan nemen de lever en de galgangen deze functie over.

Galstenen

De meest voorkomende aandoening van de galblaas is de vorming van galstenen. U kunt galstenen hebben zonder dat u klachten heeft. Heeft u wel klachten, dan kan besloten worden om de galblaas te verwijderen. Een operatie kan ook nodig zijn als de galblaas ontstoken is .

Iedereen kan klachten krijgen die met galstenen te maken hebben. Maar 
mensen die te zwaar zijn en vooral vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen 
meer risico.

Voorbereiding

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een afspraak bij de polikliniek Pre Operatieve Screening (POS). Deze afspraak is met een anesthesioloog. Dit is een arts die mensen in slaap brengt voor een operatie (narcose).

De anesthesioloog bekijkt of de operatie extra gezondheidsrisico’s geeft voor u. Dit noemen we pre-operatieve screening. U krijgt van ons een oproep voor deze afspraak.

De operatie

Er zijn 2 manieren om de galblaas te verwijderen: 

  1. de kijkoperatie (laparoscopische galblaasoperatie)
  2. de gewone operatie (conventionele cholecystectomie) waarbij een snee rechtsboven in uw buik wordt gemaakt.

Uw behandelend arts bespreekt met u wat in uw situatie het beste is. Tegenwoordig is dat meestal een kijkoperatie. Een galblaasoperatie duurt ongeveer een half uur tot 1 uur.

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie gebruikt de arts een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen. Er zijn meestal 4 of 5 kleine sneetjes nodig om de camera en de instrumenten in de buik te brengen.

Een laparoscoop is een lange rechte buis. Hier zit een kleine videocamera en een lichtbron aan vast. Voordat de laparoscoop in de buikholte gaat, wordt de buikholte opgevuld met koolstofdioxide, een onschuldig gas. Dit is nodig om een goed overzicht te krijgen.

Via een sneetje van ongeveer 2 centimeter bij de navel gaat
de laparoscoop de buikholte in. Via de laparoscoop kan de arts in de 
buik kijken via een videoschermmonitor.

Vervolgens worden er een paar sneetjes boven in de buik gemaakt. Deze sneetjes worden gebruikt om instrumenten in de buikholte te brengen. Met deze instrumenten wordt de galblaas gepakt, bewogen en verwijderd. 

Soms moet de arts tijdens de operatie besluiten dat het niet 
(op een veilige manier) mogelijk is om de galblaas via een kijkoperatie te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de galblaas ernstig ontstoken is. Of omdat er teveel verklevingen rondom de galblaas zitten. In dat geval wordt de galblaas toch via een gewone operatie (conventionele cholecystectomie) te verwijderen. 

De arts kan dit niet altijd van tevoren inschatten. Daarom moet u altijd rekening houden met de kans dat de galblaas via een gewone operatie wordt verwijderd in plaats van via een kijkoperatie.

Gewone operatie

Bij een gewone operatie maakt de arts een snee van 10 tot 15 centimeter lang. Deze snee komt midden in de bovenbuik of aan de rechterkant onder de ribbenboog. Via deze weg wordt dan de galblaas verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Afhankelijk van de pijn die u voelt krijgt u pijnstillers.

Op de afdeling wordt uw bloeddruk gemeten en wordt de wond gecontroleerd. Na deze controles komt u terug op de dagverpleging om de verdoving verder uit te laten werken. Wanneer u voldoende hersteld bent krijgt u een brood/ beschuitmaaltijd. En voordat u naar huis mag krijgt u een injectie tegen trombose. 

U kunt een beetje misselijk zijn na de operatie. Hiervoor kunt u medicijnen krijgen. Ook kunt u dorst hebben en uw keel kan wat rauw aanvoelen door het beademingsbuisje dat u heeft gehad tijdens de narcose. Om ervoor te zorgen dat u voldoende vocht krijgt, heeft u een infuus in de arm. Zodra u weer zelf voldoende kunt drinken, wordt het infuus verwijderd. Als dat goed gaat, kunt u langzaam meer gaan drinken en eten.

Afspraak voor controle

Na ontslag krijgt u een afspraak met uw behandelaar thuisgestuurd. Meestal is dit een telefonische afspraak na 6 weken.

Weer naar huis

Na een kijkoperatie kunt u dezelfde dag nog naar huis. Spreek wel van tevoren af wie u kan komen ophalen en de eerste 24 uur bij u kan zijn. Dit is belangrijk omdat door de narcose (verdoving) uw reactievermogen tijdelijk minder goed is. 

De eerste dagen na de operatie is de wond nog gevoelig. Bewegingen kunnen pijnlijk zijn, net als diep ademhalen en hoesten. Na een gewone operatie is dit erger dan na een kijkoperatie. Ook kunt u een paar dagen lang een opgeblazen gevoel hebben in de buik. Door het gas dat gebruikt is om uw buik op te blazen, kunt u ook pijn in de schouders hebben. Dit verdwijnt vanzelf na 1 tot 2 dagen.

Adviezen voor thuis

  • Na de operatie kunt u veel last hebben van vermoeidheid. Vraag hulp als dat nodig is.
  • De wond heeft geen speciale verzorging nodig.
  • De hechtingen lossen op en hoeven niet verwijderd te worden.
  • De dag na de operatie kunt u de wondpleister verwijderen en douchen
  • De eventuele hechtstrips kunt u na 7 dagen verwijderen. Of eerder, als ze vanzelf losgaan.
  • U hoeft geen dieet te volgen. Vet voedsel kan bijvoorbeeld nog steeds verteerd worden. Wel kan u mogelijk minder goed tegen bepaalde voedingsmiddelen.

Heeft u klachten na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen? Vermijd deze voedingsmiddelen dan tijdelijk. Het is wel de bedoeling dat u na 
korte tijd weer kan eten zoals u gewend bent.

Wanneer de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer hervatten. Na een kijkoperatie kunt u meestal weer snel aan het werk. Na een gewone operatie duurt het herstel wat langer.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis als:

  • u koude rillingen of koorts boven de 38° Celsius heeft.
  • u buikpijn krijgt die erger wordt.
  • er langer dan anderhalve dag vocht of bloed uit de wondjes komt.
  • u lang pijn houdt en/of misselijk blijft.
  • er pijn, abnormale roodheid en/of zwelling rond de operatiewondjes ontstaat.
  • uw urine donker gaat kleuren (cola- of donkere theekleur) en/of uw oogwit geel wordt.

Medicijnen

U krijgt een recept voor pijnstillers mee voor thuis. 

  • U mag tot maximaal 4 maal per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg innemen. Deze kunt u afbouwen als de pijn minder wordt. 
  • Als paracetamol onvoldoende helpt, mag u extra pijnstillers gebruiken volgens het recept dat u heeft meegekregen van het ziekenhuis. 

Risico's en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook deze operatie geeft een (normale) kans op complicaties. Bijvoorbeeld een (na)bloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.

Een ernstige specifieke complicatie bij deze operatie is een beschadiging van de galwegen. Dit gebeurt zeer zelden, in minder dan 1% van alle galblaasoperaties. De gevolgen daarvan zijn afhankelijk van de aard van de beschadiging en het moment waarop het ontdekt wordt. Soms is een hersteloperatie in een gespecialiseerd ziekenhuis nodig.