Druktherapie (Lymphapress-behandeling)

Deze druktherapie bestaat uit een compressiepomp, de Lymphapress, met de daarbij behorende met lucht gevulde meer-kamermanchetten. De afwisselende druk in de verschillende kamers zorgt voor een pompbeweging en dat zorgt ervoor dat het lymfevocht uit het oedeemgebied verplaatst wordt

Behandeling met een Lymphapress is een methode om lymfevocht (oedeem) af te voeren uit de benen of armen door het uitoefenen van gecontroleerde druk. Het behandelde lichaamsdeel zal hierdoor in omvang afnemen. 

Voorbereiding

Het kan voorkomen dat u voorafgaand aan de behandeling wordt gezien door een fysiotherapeut voor manuele lymfedrainage en oedeemtherapie. De fysiotherapeut zal door speciale massagetechnieken het vocht verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer beter functioneert. Daarnaast wordt door specifieke handgrepen geprobeerd om verhardingen in de huid zachter te maken. Hierdoor kan het vocht gemakkelijker afvloeien.

Dag van de behandeling

  • U meldt zich bij de balie van polikliniek Dermatologie. U bent iedere behandeling ongeveer 1,5 uur in het ziekenhuis aanwezig.
  • Neem wat te lezen mee.
  • Neem gemakkelijke, ruim zittende, schoenen mee (liefst met veters) als u aan uw benen wordt geholpen. Na afloop zullen u benen vanaf uw tenen worden gezwachteld.
  • Na overleg is het toegestaan dat iemand (bijv. partner of kind) tijdens de behandeling bij u aanwezig is. Dit graag van te voren met de polikliniekassistent bespreken.
  • Voor koffie en thee wordt gezorgd. (Dit is alleen voor de begeleiding van de patiënt. De patiënt kan na de behandeling te drinken krijgen.)
  • Ga vlak voor de behandeling naar het toilet, tijdens de behandeling is dit niet mogelijk

De behandeling

De behandeling vindt 3 maal per week plaats in het Ziekenhuis Rivierenland en wel op vrijdag-, maandag -en woensdagochtend. De dermatoloog spreekt met u de behandeling af, de polikliniekassistent spreekt met u af wanneer de behandeling plaatsvindt. Iedere behandeling duurt in totaal 1 uur.

De polikliniekassistent vraagt u om op de behandelstoel plaats te nemen. Als u zwachtels om de benen of armen heeft, worden deze verwijderd. Vervolgens wordt er een witte ‘onderkous’ aangebracht om het te behandelen been of arm. Daaroverheen wordt de arm- of beenmanchet aangebracht. Dit manchet wordt aangesloten op de Lymphapress met maximaal 12 (lucht)slangetjes. De poliklinieassistent zet vervolgens het apparaat aan. U krijgt een bel voor als u de polikliniekassistent nodig hebt.

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt u een compressieverband om uw arm of been. Dit verband moet, tot de volgende behandelafspraak, dag en nacht blijven zitten. Als het verband tussentijds af zakt kunt u bellen om een afspraak te maken voor een nieuw verband.

Na de laatste behandeling wordt een therapeutische elastische maatkous aangemeten en besteld. Totdat de maatkous er is, moet het behandelde lichaamsdeel verbonden blijven met compressieverband