Bovenooglidcorrectie

Er bestaan verschillende afwijkingen aan de bovenoogleden en onderoogleden. Een teveel aan huid van de bovenoogleden is 1 van die afwijkingen. Dit wordt ook wel blepharochalasis genoemd. Het teveel aan huid kan gecorrigeerd worden met een bovenooglidcorrectie.

Blepharochalasis van de bovenoogleden ontstaat doordat de huid rondom het oog slapper wordt. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas. De huid wordt dan naar voren geduwd  Een overhangend bovenooglid kan problemen geven bij het zien. Een klacht die veel voorkomt is dat patiënten vinden dat ze er moe of oud uitzien.

Door ouder worden zakt de wenkbrauw soms ook. Dit kan van invloed zijn op het resultaat van de correctie. Het kan dan ook nodig zijn om de wenkbaruw(en) te liften.

Voorbereiding operatie

Vertel uw arts welke medicijnen u gebruikt. Misschien moet u hier tijdelijk mee stoppen.

U mag minstens 1 dag voor de operatie geen alcohol drinken.

De operatie

  • Een correctie van de bovenoogleden gebeurt onder plaatselijke verdoving op de polikliniek.
  • Wanneer het om beide bovenoogleden gaat, worden rechts en links in 1 operatie behandeld.
  • Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden.
  • Tijdens de operatie maakt de arts een snee in de plooi van het bovenooglid en verwijdert de overtollige huid en vet. De snee wordt gehecht met een fijne hechting die bijna niet zichtbaar is. Het grootste deel van het litteken zit in de natuurlijke plooi van het ooglid.
  • Hoewel de operatie met de grootste zorg wordt uitgevoerd, is het moeilijk om een totaal symmetrisch resultaat te garanderen.
  • De operatie duurt per ooglid ongeveer 20 minuten.
  • Na ongeveer 1 uur kunt u naar huis worden gebracht. We raden u af om zelf auto te rijden.

Na de operatie

Na de operatie kunnen uw oogleden dik en blauw zijn. Dit is normaal en u kunt meestal nog wel zien.

Het dragen van contactlenzen mag de eerste week niet en daarna kan het nog lastig zijn.

U krijgt geen verband, dus u kunt gewoon douchen en wassen. De pleistertjes die op de wond zitten blijven meestal goed zitten als u ze voorzichtig afdroogt.

Koel de oogleden de eerste dagen met een ijsbril of diepvrieserwtjes die u in een washandje doet. Het wordt dan minder dik en minder pijnlijk.

Meestal heeft u geen pijnstillers nodig. Vermijd bukken, persen of zwaar tillen om de bloeddruk in uw gezicht niet te verhogen.

Na ongeveer 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Een week later kunt u eventueel zalf of crème op het litteken smeren en weer make-up gebruiken.

Bescherm het litteken tegen zonlicht met een zonnebril of sunblock, factor 30 of 50,  totdat het helemaal genezen is.

De huid rond de ogen kan nog 2 tot 3 weken een beetje dik en blauw verkleurd zijn. Dat geldt vooral voor het onderooglid. Ook kunt u last hebben van jeuk of een trekkend gevoel rondom de ogen. 

Na ongeveer 6 weken is het eerste resultaat te beoordelen. De totale duur van littekengenezing duurt 6 tot 12 maanden.

Risico's en complicaties

Er kunnen na de operatie blauwe plekken of vochtophoping rondom de ogen ontstaan.

Soms kunnen uw ogen niet helemaal openen of sluiten, of heeft u last van droge ogen. Hiervoor kunt u oogdruppels en zalf krijgen. Ook kan de huid rond de ogen nog enkele weken dik of blauw zijn. U kunt een trekkend gevoel of jeuk hebben rondom de ogen. 

Soms is een nieuwe operatie nodig als de oogleden niet symmetrisch zijn of als de huid verder verslapt.

Contact opnemen

Na de operatie kunt u bij complicaties contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie tijdens kantooruren. Voor spoedgevallen buiten kantooruren en in het weekend kunt u terecht bij de afdeling Spoedeisende Hulp.

Vergoeding

De kosten van een bovenooglidcorrectie worden alleen vergoed als er een medische reden is en als u een aanvullende verzekering heeft. Het huidoverschot moet dan minstens tot op de pupil komen. Anders zijn de kosten voor eigen rekening.

Deze kosten en mogelijke vergoeding zullen met u van tevoren op de polikliniek besproken worden.