Het is heel goed mogelijk om na een keizersnede uw kindje borstvoeding te geven. Het duurt soms wel wat langer voor het voeden van het kindje lukt.
Borstvoeding starten
Na de keizersnede beweegt u de eerste 1 à 2 dagen minder makkelijk. Het is vaak ook pijnlijk om een goede houding voor borstvoeding te vinden. Vraag een verpleegkundige in de volgende situaties om hulp:
- De baby geeft aan te willen drinken. Dit doet het bijvoorbeeld door smakken, zoekbewegingen, zuigen op de handjes. U krijgt dan hulp om de baby aan de borst te leggen.
- De baby laat de borst los en het lukt niet om de baby opnieuw aan te leggen.
- De baby is klaar met drinken.
Huid-op-huidcontact
Huid-op-huidcontact is belangrijk om te zorgen dat de borsten melk aan gaan maken.
Na de geboorte wordt de baby zo veel mogelijk bloot op uw borst gelegd. Dit mag zo vaak en zo lang als uzelf kunt en wilt.
Kolven
Door de gevolgen van de keizersnede lukt borstvoeding geven vaak niet meteen. Dit kan komen omdat uzelf nog extra energie nodig hebt voor het eigen herstel. Daarnaast kunnen er redenen zijn waardoor de baby minder vaak aan de borst gaat.
Om de borstvoeding te laten beginnen kunt u na het aanleggen met de hand kolven. De druppeltjes melk kunt u dan gelijk aan de baby geven.
U kunt in het ziekenhuis ook elektrisch kolven.
U leest hier meer over op de pagina Kolven(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
Handige link
Meer informatie over het geven van borstvoeding na een keizersnede leest u op de website van Borstvoedingsorganisatie La Leche League(https://www.borstvoeding.nl/voorbereiden-op-borstvoeding/keizersnede/).