Een tweeling borstvoeding geven gaat prima. Het is dan belangrijk om in het begin beide baby’s vaak aan de borst te voeden. Zo zorgt u voor het aanmaken van melk. U zorgt er zo ook voor dat er geen aanlegproblemen komen.
Melk aanmaken
De melkproductie van de moeder is een systeem van vraag en aanbod. Leg u de tweeling de eerste weken minimaal 8 keer per 24 uur aan. Zo komt er genoeg melk.
In het begin is het goed om steeds 1 baby aan te leggen. U kunt dan aandacht geven aan de voedingshouding, het aanleggen en het zuigen van de baby.
Het is verstandig om de eerste dagen de baby’s per voeding van borst te wisselen. Vaak drinkt de ene baby actiever dan de andere.
Tegelijk voeden
Als het voeden goed gaat, kunt u proberen om de baby’s tegelijk aan te leggen. Ook dan probeert u per voeding of per dag van borst te wisselen.
Tegelijk voeden zal veel tijd besparen. Dit betekent wel dat u soms een baby wakker moet maken, omdat de andere om voeding vraagt. U kunt ook met een tweeling volledig of deels op verzoek voeden. Als de eerste baby wakker wordt en wil drinken, voedt u ook meteen de andere baby. Zo zorgt u ervoor dat u niet de hele dag aan het voeden bent.
Aanleggen van een tweeling
U kunt een tweeling op verschillende manieren aanleggen. Het is handig als er in het begin iemand is om u bij het aanleggen te helpen.
Gebruik, zeker in het begin, kussens of een speciaal voedingskussen. Het is bij elke houding belangrijk dat u comfortabel zit of ligt. Ook uw baby’s moeten goed ondersteund worden, zodat ze met de neus dichtbij de tepels liggen.
Rugbyhouding of bakerhouding
U kunt beginnen de tweeling in de rugbyhouding aan te leggen. Bij deze houding liggen benen van de baby’s onder de armen van de moeder. De hoofden liggen in de handpalmen of op een kussen. De houding is in de volgende situaties geschikt:
- Bij kleine baby’s
- In de eerste periode wanneer u het voeden nog moet ervaren
- Direct na een keizersnede
Kruishouding
De kruishouding is prima voor baby’s die al goed kunnen drinken. De eerste baby wordt in de madonnahouding aangelegd, tegen de buik van de moeder. De tweede baby ligt kruislings over het lichaampje van de eerste.
Parallelhouding
De ene baby wordt aangelegd in de madonnahouding. De tweede baby ligt tegen de andere aan.
Liggend voeden
U ligt met kussens onder uw hoofd en schouders. De baby’s liggen in uw armen en op uw buik met de beentjes naar elkaar toe, in een V-vorm.
Moedermelk in een fles geven
U vindt het misschien ook fijn als iemand anders af en toe een fles kan geven aan 1 van de kinderen. U kunt hiervoor melk kolven en die in een flesje geven. Rond de 5 weken is het een goed moment om te gaan oefenen met drinken uit een fles.
Informatie over kolven van borstvoeding leest u op de pagina Kolven(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
Moedermelk en kunstvoeding combineren
Door het combineren met kunstvoeding, worden de beschermende eigenschappen van de moedermelk minder. Toch is een combinatie van moedermelk en kunstvoeding beter dan alleen maar kunstvoeding.
Zorg voor genoeg moedermelk door veel aanleggen en/of kolven.
Combineren kan door de éne dag het ene kindje de borst te geven en het andere kindje kunstvoeding. De andere dag doet u dat andersom.
Extra eten en drinken
U zult merken dat u meer honger en dorst krijgt door het voeden van de tweeling. Reken erop dat u 500 tot 1000 Kcal per dag extra nodig heeft.
Neem bij iedere voeding 2 glazen drinken. Houd de kleur van uw urine in de gaten. Als deze te donker wordt, betekent het dat u te weinig drinkt.
Let er ook op dat u gezond en gevarieerd eet. Meer informatie leest u op de website van het Voedingscentrum(https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/eten-tijdens-de-borstvoeding.aspx).
Te vroeg geboren en borstvoeding
Tweelingen worden nog weleens te vroeg geboren. Ze zijn dan vaak te zwak om aan de borst te drinken. Het is dan belangrijk om te gaan kolven om het aanmaken van melk te starten. Op de pagina Borstvoeding geven aan te vroeg geboren baby(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined) vindt u meer informatie.
Goed om te weten
Een moeder die borstvoeding geeft, heeft veel rustmomenten. Op het moment dat u borstvoeding geeft, komen er hormonen vrij die zorgen dat u zich ontspant. Maar het verzorgen van een tweeling kost veel tijd en energie. Het is dan ook fijn als u hulp krijgt bij het huishouden.
Een lactatiekundige kan u begeleiden. Een lactatiekundige geeft informatie en advies over borstvoeding. U kunt via de polikliniek Verloskunde al een afspraak maken als u nog zwanger bent.
Als u thuis wilt kolven kunt u spullen huren. Regel dit ruim van tevoren.
Voor het huren en kopen van materiaal kunt u terecht bij Vegro(https://www.vegro.nl/webwinkel/zwanger-kraamtijd-en-baby/kraamtijd/borstkolven/borstkolfapparaat-2-fasen-pluskaart-50220) Thuiszorgwinkel Tiel, Culemborg of Geldermalsen.
Handige links
Borstvoeding.com(https://borstvoeding.com/)
Borstvoedingsorganisatie La Leche League(https://www.borstvoeding.nl/)
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen(https://www.nvlborstvoeding.nl/)