Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. De bekkenbodem sluit het bekken af. U kunt verschillende klachten hebben. Door bekkenfysiotherapie leert u het bekken en de bekkenbodem beter te voelen en bewuster te gebruiken.
Waar kunt u last van hebben
- Ongewild verlies van urine en/of poep.
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te poepen.
- Slecht kunnen poepen.
- Pijn in de onderbuik, rond de geslachtsdelen en/of de anus.
- Seksuele problemen door het niet goed werken van de bekkenbodem.
- Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode van de zwangerschap en de bevalling.
- Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap.
Bekkenfysiotherapie is ook belangrijk:
- voor en na operaties in de onderbuik. Dit kan gaan om darmoperaties of operaties vanuit de afdelingen Urologie en Gynaecologie.
- om ervoor te zorgen dat gezonde zwangeren geen bekkenklachten en problemen met de bekkenbodem krijgen.
De behandeling
De bekkenfysiotherapeut vraagt wat uw klachten precies zijn en doet onderzoek. Het kan een onderzoek zijn in de schede of de anus. De fysiotherapeut controleert dan de werking en de kracht van de bekkenbodemspieren.
De bekkenfysiotherapeut bespreekt met u een plan voor de behandeling.
U krijgt ook voorlichting over de bouw en de werking van het bekken en de bekkenbodem. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet goed kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te trainen. De bekkenfysiotherapeut leert u hoe u de spieren rond het bekken kunt herkennen en trainen.
Biofeedback
Biofeedback is een manier van behandelen waarbij signalen van het lichaam worden gemeten. Dit gebeurt met een dun instrument, de probe.
De fysiotherapeut meet in het lichaam de spieractiviteit van de bekkenbodem tijdens oefeningen. Via een beeldscherm krijgt u informatie over het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. U wordt zich meer bewust van deze spieren, waardoor u ze beter kunt gaan gebruiken.
De probe wordt voor 1 patiënt gebruikt. U betaalt daarvoor 1 keer kosten. Deze kosten worden niet altijd vergoed door de zorgverzekering.
Ballontraining
Met ballontraining wordt de functie van de darm met de bekkenbodem geoefend.
Het ballonnetje wordt in de anus gebracht. Daarna wordt het een klein beetje opgepompt. Dan lijkt het alsof de darm vol zit. Het is dan mogelijk om de bekkenbodem te trainen.
De ballon wordt voor 1 patiënt gebruikt. U betaalt daarvoor 1 keer kosten. Deze kosten worden niet altijd vergoed door de zorgverzekering.