Behandelwijzer bij kanker

Op de oncologische dagbehandeling komt u voor chemotherapie, immunotherapie of een andere aanvullende behandeling. Dit is een intensieve tijd die vaak gepaard gaat met onzekerheden. Met de informatie op deze pagina willen we u zo goed mogelijk voorbereiden op de behandeling. 

Voorlichtingsgesprek

Voordat u start met de behandeling krijgt u een gesprek met een oncologieverpleegkundige. Tijdens dit gesprek krijgt u en eventueel uw partner of andere naaste uitleg over de behandeling (de kuur), de duur en eventuele bijwerkingen. 

Sommige kuren bestaan uit meerdere dagen. Dan ziet u niet altijd de dokter of verpleegkundig specialist. Uw contact zal dan gaan via de  verpleegkundige van de afdeling. Wat voor u geldt hoort u tijdens het voorlichtingsgesprek.

Voorbereiding behandeling

Oorthermometer

Voor uw behandeling is het belangrijk dat u thuis een oor thermometer heeft.

Controles

Voor iedere kuur heeft u een afspraak bij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Tijdens deze controle wordt besproken hoe het met u gaat.

Bloedafname

Tijdens de controle wordt gekeken of uw bloed zich voldoende hersteld heeft na de vorige behandeling. Daarom moet voorafgaand aan de afspraak bloed worden afgenomen. U krijgt bij iedere afspraak een formulier mee voor bloedcontrole voor de volgende kuur.

Het kan zijn dat naar aanleiding van de bloeduitslagen en/of andere 
klachten, de behandeling uitgesteld wordt. Dit hoort u dan bij de controle voorafgaand aan de kuur.

Medicijnen

Recepten voor medicijnen die horen bij de kuur en die u thuis moet innemen, krijgt u van uw dokter of verpleegkundig specialist. Deze worden in de meeste gevallen digitaal naar uw apotheek verzonden.

Voedingssupplementen

Sommige mensen gebruiken aanvullende middelen zoals  (voedings)supplementen, zoals kruiden & vitamines, homeopathische geneesmiddelen, wietolie, natuurgeneesmiddelen (o.a. Sint-Jakobskruid) en/of geneesmiddelen van de drogist. Deze aanvullende middelen kunnen schadelijk zijn in combinatie met de medicijnen of behandeling die u in het ziekenhuis krijgt. Gebruikt u of wilt u aanvullende middelen gaan gebruiken, geef dit aan ons door, dan kunnen we bekijken of dit een goede keuze is.

De behandeling

De dokter en verpleegkundig specialist hebben met u gesproken over uw behandeling. Dit kan zijn een van onderstaande behandelingen zijn of een combinatie daarvan:

  • chemotherapie
  • immunotherapie
  • doelgerichte therapie
  • anti-hormonale therapie.

Soms ook in combinatie met bestralingen. Voor bestralingen wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis.

De behandeling kan op de afdeling Oncologische zorg zijn of thuis.

Dagbehandeling (de kuur)

Behandelingen die korter dan 8 uur duren vinden plaats op de dagbehandeling. Als u een kuur krijgt die langer duurt of als er een andere reden is om langer te moeten blijven, dan gaat u naar de verpleegafdeling Oncologie. Ook worden enkele behandelingen standaard op de verpleegafdeling Oncologie worden gegeven.

Neem iemand mee

Het is belangrijk dat u zich tijdens de behandeling zo prettig mogelijk voelt. U mag daarom 1 persoon meenemen die tijdens de behandeling bij u is.

Misschien vindt u het prettig om muziek te luisteren? U mag uw laptop, smartphone of i-pod meenemen.

Kleding

Trek makkelijke, comfortabele kleding aan.

Eten en drinken

Als u rond het middaguur bij ons op de afdeling bent, krijgt u een broodmaaltijd. Koffie, thee en andere dranken worden op andere tijdstippen door onze voedingsassistenten aan u en de naasten geserveerd.

Het infuus

Als u chemotherapie toegediend krijgt, moet u uw hand of arm waarin het infuus zit, zo stil mogelijk laten liggen. Dit om eventuele klachten zoveel mogelijk te voorkomen. 

Als u toch klachten ervaart van bijvoorbeeld een prikkelend of pijnlijk gevoel in de arm, laat het ons dan weten. Ook wanneer de hand of arm dikker wordt, willen we dit zo snel mogelijk weten zodat wij hierop actie kunnen ondernemen. 

Gebruik van een koelkap

Haarverlies is een ingrijpende bijwerking van de chemotherapie. Door het koelen van de hoofdhuid tijdens sommige infusen met chemotherapie, proberen we de haren te behouden. De koeling leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor er minder bloed en dus ook minder chemotherapie bij de haarwortels kan komen. Zo hopen we dat er weinig tot geen haarverlies optreedt.

De koelkap is niet effectief voor elke chemotherapie. De behandelend arts kan aangeven of u in aanmerking komt.

Lees ook: Adviezen bij het gebruik van een koelkap(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined)

Naar huis

Zelf naar huis rijden raden wij bij de eerste kuur af. Bespreek met de oncologieverpleegkundige op de afdeling wat er geldt voor de rest van de kuren.

Na de behandeling

Wanneer neemt u contact met ons op

  • U blijft misselijk en/of braken ondanks het gebruik van medicijnen hiertegen
  • Koorts boven de 38.5 graden en/ of koude rillingen
  • Verstopping van de darmen (u kunt niet poepen)
  • Diarree, dit is dunne ontlasting meer dan 4 keer per dag
  • Spontaan ontstaan van blauwe plekken
  • Het regelmatig hebben van bloedneuzen
  • Bloed in de ontlasting of urine
  • Kortademigheid

Neem bij twijfel over uw klachten contact op met de oncologische dagbehandeling.

Op de website kanker.nl(https://www.kanker.nl) vindt u meer informatie over kanker en kunt u in gesprek met mensen die misschien in dezelfde situatie zitten.

Andere handige links:

Kijk ook op de website van het Toon Hermans Huis Rivierenland voor lotgenotencontact voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kanker.

Toon Hermans Huis In Tiel
Toon Hermans Huis

Voor wie geraakt wordt door kanker