Behandeling bij kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten, een beperkte mondopening en/of pijnlijke kauwspieren zijn niet echt gevaarlijk, maar wel vervelend. Er zijn activiteiten waarbij u hinder kunt ondervinden, zoals afbijten, kauwen, drinken, praten, lachen, geeuwen, zingen, zoenen en tandenpoetsen. Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af.

Behandelmogelijkheden

Psychologische hulp

Kaakgewrichtsklachten kunnen ontstaan en verergerd door stress. De psycholoog kan u leren hoe u met uw stress omgaat, zodat de negatieve gevolgen ervan worden voorkomen of beperkt. Ook kan de psycholoog u leren om te ontspannen bij overmatig klemmen of knarsen.

Splint

Een splint is een kunststof plaatje dat op boven- of ondergebit wordt gedragen. Uw tandarts kan deze voor u maken.Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen. 

Fysiotherapie

Van een fysiotherapeut krijgt u instructies hoe u de mond goed gebruikt en ontspant. Vaak krijgt u oefeningen om thuis zelf de pijnlijke kauwspieren los te masseren en het gewricht soepel te houden.

Eigen inzet

Uw eigen medewerking is de belangrijkste factor tot een succesvolle behandeling. De oefeningen en adviezen dient u zorgvuldig op te volgen. Dan bent u zo snel mogelijk van de klachten af. Ook voorkomt u klachten in de toekomst.

Adviezen

Om uw klachten te verminderen, is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft.

  • Niet te zwaar belasten, maar wel bewegen
  • Vermijd het wijt openen van uw mond, ook als u geeuwt of lacht.
  • Ondersteun eventueel de onderkaak, zodat uw mond minder ver open gaat.
  • Gebruik geen hard of taai voedsel.
  • Kauw ook aan de kant waar u de klachten hebt.
  • Gebruik bij het eten uw hoektanden of kiezen om iets af te bijten.
  • Stop met kauwgom kauwen en nagelbijten. Zo voorkomt u dat u uw kaakgewricht langdurig belast.

Meer informatie over de symptomen en oorzaken bij kaakgewrichtsklachten, leest u op de pagina Kaakgewrichtsklachten(https://ziekenhuisrivierenland.nl/aandoeningen/kaakklachten/)

Op de website www.nvmka.nl(http://www.nvmka.nl) leest u meer informatie over kaakgewrichtsklachten. Hierin staan oefeningen en adviezen.