Een therapeutische hysteroscopie is een operatie in de baarmoeder via een kijkbuis (hysteroscoop). Het wordt gedaan met verdoving: sedatie (een ‘roesje’), algehele verdoving (narcose) of een ruggenprik. De hysteroscoop wordt via de vagina ingebracht. Er worden dus geen littekens in de buik gemaakt. Deze behandeling is vooral voor het verwijderen van poliepen, vleesbomen en zwangerschapsresten.
Voorbereiding
De behandeling lukt het beste als u niet ongesteld bent. Neem op de dag of de ochtend voor de behandeling contact op als u toch bloed verliest. Als ongewoon bloedverlies de reden is voor behandeling, kan het wel doorgaan.
Deze behandeling kan alleen gebeuren als u niet zwanger bent. Er mag ook geen bevruchte eicel zijn die na de behandeling zou kunnen innestelen. Als u geen andere voorbehoedsmiddelen gebruikt, moet u een condoom gebruiken bij het vrijen. Dit moet dan vanaf het ongesteld zijn tot aan de behandeling. Geen seks hebben in die periode kan ook.
U krijgt vóór de behandeling een afspraak op de afdeling Anesthesie, voor een gesprek over de verdoving.
De behandeling
Via de vagina en de baarmoedermond gaat de hysteroscoop in de baarmoeder. Meestal is het nodig om de baarmoedermond hiervoor wat op te rekken.
Via de hysteroscoop komt er water in de baarmoeder. Zo kan de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder goed zien op het scherm. Als u een ruggenprik heeft, kunt u zelf ook meekijken.
De afwijking wordt in beeld gebracht. Via de hysteroscoop brengt de gynaecoloog een instrument in, waarmee de afwijking wordt weggehaald. Meestal is dit een elektrische (hete) lis. De afwijking wordt in kleine stukjes verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek.
De behandeling zelf duurt meestal maximaal 30 minuten.
Na de behandeling wordt u eerst naar de uitslaapkamer gebracht en daarna naar de verpleegafdeling.
Na de behandeling
Naar huis
Als alles goed is gegaan, mag u dezelfde dag nog naar huis. De meeste mensen hebben weinig klachten na afloop van de behandeling. Het is wel fijn als iemand u veilig naar huis kan brengen.
Bloedverlies
Na de behandeling hebt u vaak enkele dagen (tot soms weken) bloedverlies of bruine afscheiding.
Werk
De meeste vrouwen voelen zich al snel weer goed en kunnen binnen enkele dagen weer gaan werken. Bij zwaar lichamelijk werk is het verstandig om nog een paar dagen langer te wachten.
Douchen
Douchen mag direct weer. U mag weer in bad als het bloedverlies gestopt is.
Seks
Verliest u geen bloed meer, dan kunt u weer seks hebben.
Medicijnen
De onderbuik kan de eerste dagen gevoelig zijn. U mag hiervoor pijnstillers nemen als u die mag gebruiken. Kies dan het liefst voor paracetamol. Neem alleen als het echt nodig is diclofenac of naproxen en lees de bijsluiter goed.
Risico's en complicaties
Een diagnostische hysteroscopie is een veilige behandeling. Heel soms zijn er de volgende complicaties:
Hevig bloedverlies
Soms is er een nabloeding vanuit de wond in de baarmoeder of de baarmoedermond. Het bloedverlies is dan meer dan heftig ongesteld zijn.
Ontsteking
Krijgt u koorts en buikpijn die steeds erger wordt? Dan heeft u misschien een ontsteking aan de baarmoeder en/of de eileiders. Dan is behandeling met medicijnen nodig.
Gaatje in de baarmoeder
Heel soms ontstaat er een gat in de baarmoeder door de behandeling. Dit noemen we een perforatie. Een klein gaatje geneest meestal vanzelf. Als het gat groter is, is er soms een buikoperatie nodig om het dicht te maken. Heel soms is er dan ook schade aan een darm, de blaas of een bloedvat in de buik. De behandeling is een operatie.
Overvulling
Via de eileiders en het operatiegebied komt er water in de buikholte en in de bloedbaan terecht. Soms komt er te veel vocht in uw lichaam. We stoppen dan de behandeling. Meestal kan het lichaam dit vocht gemakkelijk kwijt. Soms is een plaspil of extra zorg nodig. Deze complicatie is zeldzaam, omdat de hoeveelheid vochtverlies precies wordt bijgehouden.
Niet alles weg
Soms lukt het niet om de afwijking in 1 keer weg te halen. Dan is het te groot of er is te veel vocht weggelekt. Soms is er dan een tweede behandeling nodig.
Verklevingen in de baarmoeder
Na elke operatie treedt littekenvorming op, ook bij hysteroscopische operaties. Soms ontstaan hierdoor verklevingen in de baarmoeder. Dit heet het syndroom van Asherman. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Deze complicatie is gelukkig heel zeldzaam.
Contact opnemen
Neem meteen contact op:
- Als u buikpijn blijft houden of als de pijn erger wordt.
- Als u langere tijd bloed blijft verliezen of als het bloedverlies snel erger wordt.
- Bij koorts boven de 38,5 graden.
De uitslag
Meestal komt u na een aantal weken terug op de polikliniek. Soms is er een telefonische afspraak. Met de gynaecoloog bespreekt u dan de uitslag van het weefselonderzoek en het verdere verloop van de behandeling.