Aambeien weghalen

Proctospreekuur

Iedereen heeft aambeien. Aambeien zijn zwellichamen die op met slijm bedekte kussentjes lijken. Ze zitten aan de binnenkant van de anus. 

Symptomen

Aambeien zitten aan de binnenkant van de anus. Als de zwellichamen tegen elkaar aan liggen, sluiten ze de anus lekdicht af.

Als er veel druk op de aambeien komt te staan kunnen ze uitrekken, uitzakken en zelfs naar buiten hangen. Dat kan een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel, vochtverlies en jeuk geven. 

Aambeien kunnen gaan bloeden. Ook kan er zich een bloedstolsel vormen in adertjes in de huid rond de anus. Dat is aan de buitenkant voelbaar en pijnlijk. 

Oorzaak

Te weinig drinken en te weinig vezels in het eten maken de poep hard en droog. Dit zorgt voor meer druk op de aambeien bij het poepen. Ook veel zitten, weinig bewegen en overgewicht kunnen de klachten erger maken.

Onderzoek

Het onderzoek bij verdenking van aambeien vindt plaats tijdens het Proctospreekuur op de poliklinische operatiekamer (POK). Meer informatie hierover leest u op de pagina Problemen met de anus(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).

Als u aambeien heeft is er direct een behandeling mogelijk. 

De behandeling

Het uitgezakte en dus nutteloze slijmvlies wordt met rubberen bandjes afgebonden. Deze bandjes worden ook wel elastiekjes genoemd. 

Er is geen verdoving nodig. 

De behandeling duurt slechts enkele minuten.

Na de behandeling

Op de plek waar de rubberen bandjes worden geplaatst zitten geen pijnzenuwen. Toch kunt u na de behandeling een vervelend, wat pijnlijk en/of drukkend gevoel hebben.

Ook kunt u het gevoel hebben te moeten poepen zonder dat dit zo is. Dit noemen we loze aandrang. Het komt omdat het slijmvlies zwelt, waardoor het lijkt alsof de darm gevuld is met poep. Dit duurt meestal 1 tot 3 dagen.

Hoe erg de klachten zijn, hangt af van de grootte van het behandelde stuk.

Pijnbestrijding

Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Als dit niet helpt, kunt u naast de paracetamol ook ibuprofen gebruiken. 

Een warm zitbad kan de pijn ook verlichten.

Weer werken

Na de behandeling kunt u meestal binnen 1 of 2 dagen weer gaan werken.

Poep zacht houden

Na de aambeienbehandeling moet de poep zacht gehouden worden. U mag gewoon naar het toilet gaan, blijf niet persen als er geen poep komt.

De uitslag

Het nutteloze slijmvlies sterft binnen 7 tot 10 dagen af. Het gaat met de rubberen bandjes met de poep mee uit het lichaam. Soms zit er een klein beetje bloed bij.

Soms ziet u al direct na de behandeling een elastiekje in de wc liggen. Dit is niet erg, vaak is 2 uur afknellen al genoeg om de aambei te laten krimpen.

Bij meer dan de helft van de patiënten is het resultaat na de eerste behandeling al goed. Soms is een tweede of een derde behandeling nodig. 

Controle

Na 6 tot 8 weken is er een controleafspraak. Als u geen klachten meer heeft, mag u deze afzeggen. Zeg de afspraak zo snel mogelijk, maar minimaal 48 uur van tevoren af.

Complicaties

Na deze behandeling zijn er bijna nooit complicaties. 
Er kan een rubberen bandje loslaten. Het korstje gaat dan van de wond en dit kan bloeden.

Contact opnemen

Neem direct contact met ons op als u meer dan en kopje bloed verliest.