Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen of behandeld, bespreekt de Ziekenhuisapotheek met u welke geneesmiddelen u thuis gebruikt. Tijdens uw opname of behandeling verzorgt de Ziekenhuisapotheek uw geneesmiddelen. Soms maakt de Ziekenhuisapotheek ook medicijnen op maat.
Meer informatie
Wat gebruikt u thuis?
Deze vraag stellen we aan u tijdens uw opname én aan een groot deel van onze polikliniekpatiënten. Als u met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis komt de apothekersassistent bij u langs om u deze vraag te stellen.
In de andere gevallen kunt u zich melden bij de Medicijn Registratie Balie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/medicijn-registratie-balie-mrb/) in de centrale hal van het ziekenhuis. Hierbij vragen we u ook of u allergisch bent en of u geneesmiddelen zonder recept gebruikt. De arts heeft zo een compleet beeld van de geneesmiddelen die u gebruikt.
Iedere 24 uur
De Ziekenhuisapotheek krijgt recepten van de arts en zorgt ervoor dat uw geneesmiddelen op tijd op de afdeling zijn. Dat doet de Ziekenhuisapotheek iedere 24 uur precies op maat. Zo kan de apotheek inspelen op veranderingen die uw arts aanbrengt. De afdeling heeft zo een goed overzicht van uw medicatie.
Geneesmiddelen op maat
Soms maakt de Ziekenhuisapotheek geneesmiddelen, waarbij iedere patiënt een eigen dosering krijgt. Denk bijvoorbeeld aan infusen met middelen tegen kanker. De apotheek maakt dit infuus onder speciale, steriele omstandigheden en volgens strenge regels. Dit is om de kans op fouten heel erg klein te maken en om apothekersassistenten en verpleegkundigen goed te beschermen.
Naar huis
Als u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, zorgt uw zorgverlener ervoor dat het juiste overzicht van uw geneesmiddelen weer bij de Regioapotheek beneden in de hal of bij uw eigen apotheek terecht komt. Uw eigen apotheek heeft dan de laatste stand van zaken en kan de zorg voor uw geneesmiddelen weer goed van de Ziekenhuisapotheek overnemen.
Wat doet de Ziekenhuisapotheek nog meer?
De Ziekenhuisapotheek bepaalt onder andere ook de hoeveelheid geneesmiddelen in uw bloed, maar wordt ook ingeschakeld als er vergiftigingen vastgesteld worden die behandeld moeten worden. Daarnaast controleert de Ziekenhuisapotheek de kwaliteit van de zuurstof die patiënten die benauwd zin gebruiken. En zijn de steriele infusen wel echt steriel? Dat controleert de Ziekenhuisapotheek.
De Ziekenhuisapotheek is er als er vragen zijn over medicijnen. Vragen van de arts, de verpleegkundige, maar ook van de patiënt. U spreekt de apothekersassistent altijd bij een opname- of ontslaggesprek. Heeft u op andere momenten vragen? Vraag dan naar de Ziekenhuisapotheek via de verpleegkundige.
Samenwerkingen
De Ziekenhuisapotheek ondersteunt alle zorgafdelingen en werkt nauw samen met het Laboratorium. De afdeling werkt ook samen met andere ziekenhuizen, verpleeghuizen in de regio en andere regionale zorgpartners, zoals de Regioapotheek.
Bijsluiter in eenvoudige taal met video
De bijsluiter van uw medicijnen in eenvoudige taal uitgelegd