Reumatologie
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 verschillende aandoeningen en ziekten aan het bewegingsapparaat. Ons bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, gewrichtskapsels, spieren, pezen, slijmbeurzen en botten.
Met het woord reuma kunnen dus zeer verschillende afwijkingen worden aangeduid. Reumatische ziekten kunnen op elke leeftijd voorkomen; het verloop is vaak bij ieder mens weer anders. Vandaar ook dat persoonlijke aandacht van uw eigen reumatoloog zo belangrijk is.
Wat veel reumatische aandoeningen met elkaar gemeen hebben is dat bewegen vaak moeilijk is door pijn of stijfheid aan spieren en gewrichten. Een vaak gehoorde klacht van mensen met een reumatische aandoening is daarbij ook moeheid en gebrek aan energie.
Veel reumatische aandoeningen kunnen niet worden genezen. Een behandeling is er vaak op gericht zoveel mogelijk schade aan gewrichten te voorkomen en hun functie zo goed mogelijk te behouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bewegingstherapie. Tijdens uw behandeling krijgt u dan ook met verschillende behandelaren te maken. Zorgverleners zijn bijvoorbeeld de reumaverpleegkundige, een oefentherapeut, een (plastisch) chirurg, orthopedisch chirurg of psycholoog. Meestal sturen de reumatoloog en huisarts samen de behandeling aan.
Bezoek aan polikliniek Reumatologie
U komt naar de polikliniek Reumatologie nadat u door de huisarts of een andere specialist, bijvoorbeeld een internist of een orthopedisch chirurg, bent doorverwezen. Uw eerste bezoek zal ongeveer 30 minuten duren. Wij willen u vragen bij het eerste bezoek 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Meer weten over uw bezoek aan polikliniek Reumatologie? Lees verder op deze pagina.
Polikliniek Reumatologie heeft meerdere spreekuren, wilt u meer weten over de spreekuren? Lees verder op deze pagina.
Nuttige links
- Wilt u meer weten over wat reuma is, welke vormen er zijn, de mogelijke behandelingen of antwoorden op veel gestelde vragen? Kijk op www.reumanederland.nl.
- Op Zorgwijzer.nl staat een uitgebreid kennisdossier: www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-vergelijken/reuma-artrose. In het dossier worden alle relevante zorgvergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekering in kaart gebracht.
- Het coronavirus: Wat betekent dat voor je als je reuma hebt? ReumaNederland