Longziekten komen veel voor. Kijkt u maar eens om u heen: u kent vast wel iemand die een pufje gebruikt of last heeft van hooikoorts. In ons team werken wij samen aan uw gezondheid. U komt op onze polikliniek Longgeneeskunde als uw huisarts of een andere arts denkt dat u een longziekte heeft. Dat kan van alles zijn: van astma tot longkanker. Met ons team zoeken we naar de oorzaak van uw klachten. Daarna bespreken we de mogelijke behandelingen met u.

De polikliniek Longgeneeskunde heeft een korte wachttijd. In Tiel kunt u doorgaans na een week terecht. Op de polikliniek Longgeneeskunde in Tiel kunnen we alle veel voorkomende onderzoeken laten doen.  Als het nodig is, verwijzen we u naar het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ook behandelen we bijna alle longziekten gewoon in Tiel. We hebben regelmatig besprekingen met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Zo bespreken we elke week wat de beste behandeling is voor onze patiënten met longkanker. Voor sommige behandelingen verwijzen we u door. 

Onderzoek

Hierbij kunt u denken aan een foto van de longen, bloedonderzoek, longfunctieonderzoek tot wat grotere ingrepen om een diagnose te kunnen stellen.
De arts leest de verwijzing van uw huisarts of andere specialist en bepaalt welke onderzoeken van te voren nodig zijn. U kunt hierbij denken aan een bloedafname, een longfoto of een CT-scan. Vaak is ook longfunctie-onderzoek nodig. Dit betekent dat u moet ademen (blazen) in een apparaat, waardoor wij iets te weten komen over de functie van uw longen. Er zijn verschillende soorten longfunctie-onderzoeken.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen hier op de afdeling:

  • medicijnen
  • chemotherapie
  • een CPAP-apparaat dat u mogelijk moet gebruiken bij OSAS

Naast longartsen werken er gespecialiseerde verpleegkundigen op de polikliniek

  • Mw. van Haaren, verpleegkundig specialist oncologie
  • Mw. Loijer, astma/COPD verpleegkundige
  • Mw. de Vree, OSAS-verpleegkundige
  • Mw. Van Wijk, OSAS-consulent

Als u bij de longarts komt, zult u vaak een longfunctieonderzoek krijgen. Dit wordt uitgevoerd door onze longfunctieanalisten en spirometrist.


Afspraak maken

Onze afdeling is geopend van 08.30 tot 16.30 uur. Buiten openingstijden kunt u contact opnemen met de huisarts.


Nuttige links