Wratten

Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. Wratten worden veroorzaakt door virussenen zijn dus besmettelijk. Wratten zijn veel voorkomende afwijkingen en komen vooral bij kinderen voor, maar ook bij volwassen kunnen wratten voorkomen. De meest voorkomende wratten op kinderleeftijd zijn: De verruca vulgaris, de verruca plantaris, de verruca plana en de verruca filiformis.

Soorten wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. Een aantal wordt hieronder kort beschreven:

Verruca vulgaris

Deze gewone wrat is rond, scherp begrensd, sterk verhoornend bloemkoolachtig uitgroeisel. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral voorkomend aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.

Verruca plantaris

Deze voetwrat, vindt men op de voetzoel. Er zijn 2 typen:

  • de mozaïekwrat; deze breidt zich oppervlakkig uit.
  • de doornwrat; deze is pijnlijk en groeit in de diepte.

Voetwratten worden zowel bij kinderen gezien als bij (jong) volwassenen.

Verruca plana

Deze vlakke wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Gewoonlijk zijn ze in grote getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht armen en benen voor.

Verruca filiformis

Verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel. Het is een vingervormige variant van de gewone wrat in het gelaat. Bij kinderen komen ze voornamelijk op de lippen, neus en oogleden voor.

Condyloma acuminatum

Condyloma acuminatum is een bloemkoolachtig, soms gesteeld, vormsel dat rond de anus en/of geslachtsorganen voorkomt. Vaak zijn er meerdere condylomata aanwezig. Ze worden voornamelijk bij volwassenen aangetroffen

Mollusca contagiosa

Bloedwratjes, waterwratjes of luchtpukkels genoemd. Worden door een groot pokvirus veroorzaakt. Het zijn half bolvormige, gladde, huidkleurige, vast aanvoelende bultjes die er doorschijnend of wit uitzien. Komen zowel voor bij kinderen als jong volwassenen. Doordat ze in groepjes bij elkaar staan kunnen soms grote vormsels ontstaan.

Bij kinderen komen mollusca vooral voor op de romp, armen en benen, soms echter ook in het gezicht en op het onderlichaam. Ze bevinden zich zelden op de handpalmen en voetzolen.

Soms kan rond mollusca huiduitslag (eczeem) ontstaan. Niet zelden komt er een bacteriële infectie bij waardoor zo’n wrat dik, rood en pijnlijk wordt en er korsten ontstaan.

Besmetting vindt plaats door intensief huidcontact tijdens spelletjes, op school, gymnastiek, zwemmen judo e.d.. op oudere leeftijd voornamelijk via geslachtsverkeer.