Suikerziekte zorgt vaak voor problemen met het zien. Men noemt dit diabetische retinopathie. Er komen steeds betere technieken voor onderzoek en behandeling. Dat maakt het vaak mogelijk de retinopathie te stoppen. Laat daarom bij suikerziekte uw ogen regelmatig onderzoeken. Dat kan blindheid voorkomen.
Symptomen
- Er kan lekkage van vocht en bloed optreden.
- Er kunnen nieuwe bloedvaatjes ontstaan. Deze bloedvaatjes zijn van minder goede kwaliteit. Ze kunnen gaan bloeden in het glasvocht binnen in het oog.
Oorzaak
Diabetische retinopathie is een probleem dat komt door suikerziekte. De bloedvaten van het netvlies veranderen. Het risico van het krijgen van een retinopathie neemt toe met de tijd dat de suikerziekte bestaat.
Soorten diabetische retinopathie
Niet-proliferatieve Diabetische Retinopathie (NPDR)
Bij deze vorm raken de kleine bloedvaten in het netvlies beschadigd en lekken vocht en bloed. Dit leidt tot zwelling van het netvlies en kan ook leiden tot de vorming van kleine uitstulpingen in de bloedvaten. In de beginfase zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de ziekte vordert, kunnen er problemen krijgen met het zien.
Proliferatieve Diabetische Retinopathie (PDR)
Dit is een ernstigere vorm van de ziekte. Hierbij worden de bloedvaten in het netvlies zo ernstig beschadigd dat er nieuwe, abnormale bloedvaten beginnen te groeien. Deze nieuwe bloedvaten zijn zwak en kunnen gemakkelijk bloeden, wat leidt tot bloedingen in het glasvocht: de heldere substantie in het midden van het oog. Dit kan ernstige gezichtsstoornissen en zelfs blindheid veroorzaken.
Wat kunt u zelf doen
Het is mogelijk om een langere tijd suikerziekte te hebben en daar niets van te merken. Laat uw ogen controleren als uiteindelijk blijkt dat u suikerziekte hebt. Bij het onderzoek krijgt u druppels in het oog om de pupil groot te maken. De oogarts kan het netvlies dan goed bekijken. Als er afwijkingen zijn, kan het nodig zijn om netvliesfoto’s te maken met kleurstof (fluorescentie angiografie). Zo kan de oogarts de afwijking beter beoordelen.
Uw huisarts of oogarts bepaalt hoe vaak uw ogen gecontroleerd moeten worden. Dit kan variëren van een interval van enkele maanden tot enkele jaren.
Mogelijke behandelingen
Er zijn meerdere behandelingen om het verder beschadigen van het oog te vertragen of te stoppen.
Laserbehandeling
Het netvlies behandelen met laserstralen. Dit is meestal een korte behandeling.
Als er veel nieuwe bloedvaatjes zijn gemaakt duurt het langer. Dan behandelen we bijna het gehele netvlies. Deze uitgebreide behandeling gebeurt in delen.
Medicijn-injecties
Door middel van een spuit een kleine hoeveelheid medicijn in het oog te spuiten, kan deze het vocht en bloed in het netvlies afremmen. Deze moeten vaak wel herhaald worden na 4 weken en soms na enkele maanden.
Leefstijl-adviezen
- Houd uw bloedsuikerspiegel binnen de aanbevolen waarden.
- Behoud een gezonde bloeddruk en cholesterolniveau om verdere schade aan de bloedvaten te voorkomen.
- Stop met roken. Roken verhoogt het risico op diabetische retinopathie.
- Eet een dieet rijk aan groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten om uw algehele gezondheid te verbeteren
- Beweeg regelmatig om uw bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol onder controle te houden.
Handige link
U kunt meer lezen over oogproblemen door diabetes op de website van Diabetesvereniging Nederland(https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/diabetescomplicaties/ogen).