Onderontwikkeld heupgewricht

Heupdysplasie

Een heupgewricht bestaat uit de heupkom en de heupkop. Als de kop goed tegen de kom aan drukt ontstaat er een mooie diepe kom. De heupkom zit dan goed om de heupkop heen.

Heupkop niet goed ontwikkeld (heupdysplasie)

Bij ongeveer 1 op de 50 baby’s is de kom niet diep genoeg. Soms is ook de kop niet goed ontwikkeld. Dit heet heupdysplasie.

Heupkop uit de kom (heupluxatie)

Bij 1 op de 1000 baby’s komt daar heupluxatie bij. De heupkop gaat dan makkelijk uit de heupkom. Als een kind heupluxatie heeft, dan heeft het ook heupdysplasie. Andersom kan een kind heupdysplasie hebben zonder dat het heupluxatie heeft.

Symptomen

Heupdysplasie zorgt ervoor dat het kind moeite krijgt met lopen en staan. Op latere leeftijd is de kans op vroege slijtage van de heup groot. Soms kan heupdysplasie zich na de geboorte ontwikkelen. 

Oorzaak

De oorzaak van heupdysplasie is onduidelijk. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Er zijn situaties waarin heupdysplasie vaker voorkomt:

  • Het zit in de familie
    De kans is groter als 1 van de ouders of een zusje of broertje heupdysplasie hebben gehad.
  • Aangeboren afwijkingen
    Bij kinderen met aangeboren afwijkingen is de kans op heupdysplasie groter.
  • Stuitligging
    Bij stuitligging komt heupdysplasie iets vaker voor. Bij een stuitligging ligt een baby met de billen of de voeten naar beneden.

Behandeling

Het is belangrijk om met een behandeling te starten voor het kind gaat lopen. De behandeling heeft dan in de meeste gevallen een goed resultaat. Het kindje heeft dan ook weinig last van de behandeling. Of er later problemen te verwachten zijn, hangt af van de ernst van de afwijkingen en de groei van het kind.

Soorten behandeling

  • Spreidbroek (campspreider)(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/spreidmiddel-bij-heupdysplasie/)
  • Pavlikbandage(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/spreidmiddel-bij-heupdysplasie/)
  • Operatie

Soms lukt het niet om de dysplasie te verbeteren met een spreidbroek of Pavlikbandage. Het heupje kan dan onder volledige verdoving in de kom worden gebracht. Een gipsbroek houdt na de operatie het heupje op de plaats. De gipsbroek is 3 tot 4 maanden nodig.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulent tijdens het telefonisch spreekuur. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur op telefoonnummer 0344 67 46 76.