Navelbreuk

Bij een navelbreuk zit er een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is soms zichtbaar als een bult in of vlakbij de navel. Er is een operatie nodig om de breuk dicht te maken.

Bij een navelbreuk zit er een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit is de breukpoort. Het buikvlies komt er als een bult doorheen. Dit is de breukzak. Het is mogelijk dat een gedeelte van de buikinhoud in die bult zit. Als de druk in de buik hoger wordt, kan er meer buikinhoud in de breukzak komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door staan, hoesten of persen. De breuk wordt dan groter.

Een navelbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan voor meer klachten zorgen. Heel soms zit de bult klem in de breukpoort. Dat is pijnlijk. Een spoedoperatie is dan nodig.

Symptomen

  • Een bult in of vlakbij de navel.
  • Een navelbreuk geeft vaak een zeurderige, soms branderige pijn rond de navel.
  • Sommige mensen hebben geen pijn van een navelbreuk. Zij hebben alleen een bult in of vlakbij de navel.

Oorzaken

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak voor een navelbreuk, maar mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • De buikwand is bij geboorte al zwak
  • Uitrekken van de buikwand. Het uitrekken komt bijvoorbeeld door meer lichaamsgewicht, persen, veel hoesten of vaak zwaar tillen
  • Roken 

Onderzoek

Vaak is terwijl u staat, de breuk gemakkelijk vast te stellen. 
Als het niet direct duidelijk is, wordt er een echo en/of een scan van uw buik gemaakt. 

Daarna bespreekt de arts hoe de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal het advies zijn om te opereren. Soms wordt een breukband voorgeschreven. Deze band zorgt ervoor dat de darmen op hun plaats blijven.

U leest meer over de behandeling op de pagina Navelbreukoperatie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/navelbreukoperatie/).