Als er een schaafwondje op het heldere voorste deel van de oogbol zit heet dat een hoornvliesbeschadiging. We noemen het ook wel cornea erosie. De beschadiging kan op verschillende manieren ontstaan. Als dat komt doordat er iets in het oog zit, heet het een traumatische hoornvliesbeschadiging. Als de beschadiging snel beter is en de klachten niet meer terugkomen is het een enkelvoudige hoornvliesbeschadiging. Soms komen klachten terug, dan is het een terugkerende hoornvliesbeschadiging.
Symptomen
Het hoornvlies bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag bestaat uit een dun laagje cellen en heet het epitheel.
Een hoornvliesbeschadiging is een soort schaafwond op het epitheel die zorgt voor klachten.
- Het oog doet pijn (vooral bij het knipperen)
- Tranend oog
- Licht doet pijn aan het oog
- Knijpreactie
- Slecht zien als het een grotere beschadiging is
Oorzaken
Een beschadiging kan komen doordat er iets in of tegen het oog is gekomen. Dat heet een traumatische hoornvliesbeschadiging.
Een beschadiging kan ook ontstaan door:
- Te hard wrijven in het oog
- Beschadiging tijdens een oogoperatie
- Een niet goed passende of beschadigde contactlens
- Hele droge ogen
Type hoornvliesbeschadiging
Enkelvoudige hoornvliesbeschadiging
Vaak is het een klein beschadiging. Na behandeling zijn de klachten meestal na 48 uur weg en komen niet meer terug.
Terugkerende hoornvliesbeschadiging
Het kan ook dat een beschadiging weer terugkomt op een later tijdstip. De klachten beginnen vaak in de nacht of ochtend bij het openen van de ogen.
Bij een kleine beschadiging worden de klachten binnen een paar uur minder.
Bij een grotere beschadiging zijn er meer klachten. Het oog is veel pijnlijker en de genezing duurt langer.
Oorzaken van deze terugkerende beschadiging zijn:
Hoornvliesdystrofie
Een oogziekte met regelmatig terugkerende wondjes. Het epitheel wordt niet goed vervangen. De laagjes zitten dan niet goed aan elkaar
Eerdere beschadiging van het oog
De klachten van een eerdere beschadiging komen terug. Dit kan soms maanden of jaren later zijn. De beschadiging van het hoornvlies is dan niet goed genezen. Het epitheel kleeft niet goed aan de laag daaronder en kan weer makkelijk loskomen.
Behandeling terugkerende beschadiging
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die meestal in de hieronder genoemde volgorde worden toegepast. Soms kan de oogarts besluiten om 1 of meer stappen over te slaan.
- Kunsttranen druppels
- Ooggel of oogzalf
- Natriumchloride 5 procent oogdruppels.
- Zachte contactlens (bandage lens). Dit fungeert als en soort pleister op het oog. Deze lens blijft dag en nacht op het oog zitten. Het is belangrijk de voorgeschreven antibiotica druppels te gebruiken om een infectie van het contactlensje te voorkomen.
- Epithelial debridement/scraping (abrasio): epitheel weghalen zodat een vers wondoppervlak ontstaat. Hier kunnen nieuwe epitheelcellen groeien en vasthechten aan de onderlaag. Vaak in combinatie met een bandage contactlens.
- Anterieure stromale puncture: een aantal kleine prikjes in het oppervlak van het hoornvlies. Deze puntjes zorgen voor het genezen van de wond.
- PTK-laserbehandeling: met een speciale laser wordt een heel dun laagje van het hoornvlies gelaserd. Dit zorgt voor het genezen van de wond. Deze behandeling wordt uitgevoerd door onze oogartsen in samenwerking met de Eyescan laserkliniek in Utrecht.