Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Tussen de wervels ligt de tussenwervelschijf, ook wel “discus” genoemd. Centraal in de discus bevindt zich een weke elastische kern, die is omgeven door een vezelige ring. De (elastische) tussenwervelschijven fungeren als een soort schokdemper, en zorgen er bovendien voor dat de wervels gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als het stevige omhulsel een zwakke plek krijgt of scheurt, kan de kern naar buiten komen. De uitpuiling noemen we een hernia.
Meer over
Op welke plaats komt de hernia voor?
Meestal tussen de vierde en vijfde lendenwervel of tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen. Hier worden de tussenwervelschijven het zwaarst belast. Op deze plaats in de wervelkolom loopt geen ruggenmerg meer maar alleen nog de zenuwen naar de benen, billen, anus, geslachtsorganen en blaas. Deze zenuwbundel noemt men de paardenstaart.
Wat zijn de verschijnselen van een hernia?
Meestal pijn in de rug met uitstraling naar de bil en langs de zijkant van het bovenbeen naar het onderbeen. De rug is vaak scheef. De pijn trekt via de kuit naar de enkel en de voet, soms bandvormig rond de enkel. Ten gevolge van de beknelling van de zenuw door de tussenwervelschijf kunnen het gevoel en de reflexen in het been verminderen. Het gevoel van de huid van het been kan verminderen en ‘doof’ aanvoelen. Ook kan de kracht verminderen waardoor een ‘klapvoet’ ontstaat.
Behandelingen
Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld. Er bestaan conservatieve behandelmethoden, zoals bedrust met medicijnen tegen de pijn of oefentherapie met houdingscorrectie. Als deze behandelingswijzen onvoldoende helpen, is een operatie noodzakelijk. Een operatieve verwijdering van de hernia en een gedeelte van de tussenwervelschijf is dan nodig. Hiervoor zullen wij u doorverwijzen naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in neurochirurgie.
Lumbale Hernia operatie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/lumbale-hernia-operatie/)