Haarnestcyste

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een aandoening in de bilspleet die vooral ontstaat bij sterk behaarde mensen. Door schuren breken haartjes af. Deze gaan in de huid zitten. Vervolgens ontstaat er een holte (cyste) rond de haartjes. In die holte kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan en pus ophopen (abces). Als de pus eruit is en de ontsteking tot rust komt, dan kan er een opening overblijven. Dit wordt een sinus genoemd.

Symptomen

Een haarnestcyste geeft meestal klachten in de vorm van pijn op de stuit. Vooral als u zit of bukt. De pijn verdwijnt zodra de spanning afneemt. Dat gebeurt wanneer er wat pus of vocht uit de cyste komt. Soms heeft u wat vlekken in het ondergoed. 

Wat kunt u zelf doen

Is de haarnestcyste rustig, en heeft u geen of bijna geen klachten? Dan kunt
kunt u met regelmatig scheren/ontharen en goede hygiëne het gebied rustig houden. Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kunt u mogelijk geopereerd worden. 

Operatie

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de haarnestcyste. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Vervolgens kan de chirurg de wond geheel openlaten of (gedeeltelijk) sluiten. Dit hangt af van de grootte en ernst van de ontsteking.

Na de operatie

Als u na de operatie weer naar huis mag, krijgt u het volgende mee:

  • Recept
  • Machtiging om verbandmaterialen te halen. De verbandmaterialen krijgt u in principe vergoed. Check altijd even bij de apotheek of zij een contract hebben afgesloten met uw verzekeraar.
  • Informatiefolder over de wondpoli.

Binnen een week nadat u uit het ziekenhuis gekomen bent, wordt u verwacht op de Wondpoli. De afspraakbevestiging krijgt u thuis gestuurd.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook deze operatie geeft een (normale) kans op complicaties. Bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie.

Omdat de wond vaak wordt opengelaten, kan deze wat bloederig nalekken. Bij een flinke nabloeding moet u contact opnemen met de wondpoli en/of huisarts. Als het nodig is, volgt overleg met de dienstdoende arts-assistent of chirurg. Van een flinke nabloeding is sprake wanneer de gazen dusdanig doorbloed zijn, dat u ze ieder half uur moet verwisselen.

Nazorg

Vanwege de plaats van de wond, heeft u de eerste dagen na de operatie mogelijk pijnklachten, vooral als u zit of op uw rug ligt. Lichte pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen dan helpen. Deze zijn te 
koop bij apotheek en drogist. 

Verzorging van de wond

Een dag na de operatie verwijdert de verpleegkundige in het ziekenhuis of de thuiszorgverpleegkundige het operatieverband. Door het verband eerst nat te maken, gaat het gaas er makkelijker uit en is het verwijderen minder pijnlijk. Daarna wordt de wond 2 keer per dag verbonden volgens het wondbehandelplan dat u mee heeft gekregen. Binnen een week volgt een afspraak op de wondpoli.

Dagelijkse verzorging van een open(gelaten) wond 

  • Hoe vaak: 2 x per dag
  • Verband: verwijder het verband uit de wond, verband eerst nat maken
  • Wondreiniging: spoel de wond onder de douche goed uit
  • In de wond: hiervoor is 'kerlix'-gaas nodig dat op maat geknipt is. Maak het gaas nat met Advacyn en breng het aan in de wond, goed op de wondbodem
  • Afdekken: dek de wond af met speciaal absorberend verband (exsupad-verband)
  • Verband vastmaken: zorg dat het verband blijft zitten met speciale wondfolie (klinifilm Xtrata wondfolie). 

Belangrijk: scheer 3 keer per week

Scheer 3 keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag, 10 centimeter rond de wondrand, alle haren weg. Dep vervolgens met de plakkant van een pleister alle haren weg. Als de wond genezen is, adviseren wij u om de haren in de omgeving van de bilspleet te ontharen of te laseren. soms wordt deze behandeling vergoed. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.