Botontkalking (Osteoporose)

Bij osteoporose neemt de botdichtheid af en zijn uw botten hierdoor minder stevig. Uw botten worden daardoor zwakker. Ook verandert de structuur van het bot. Door de zwakkere botten én de veranderde botstructuur ontstaan er gemakkelijker botbreuken. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd.

Oorzaak

De aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Soms ontstaat osteoporose eerder, bijvoorbeeld als je een andere reumatische aandoening hebt zoals reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (de ziekte van Bechterew) of SLE. Ook langdurig gebruik van prednison leidt vaak tot osteoporose.

Vooral vrouwen na de overgang hebben een verhoogd risico op zowel osteoporose als een botbreuk. Ook mannen die ouder dan 50 jaar zijn en minder dan een jaar geleden een botbreuk opliepen, hebben een verhoogd risico op een nieuwe breuk. Bij een botbreuk is het dus raadzaam om te laten onderzoeken of je osteoporose hebt, zeker als je boven de 50 jaar bent. Osteoporose komt veel voor. Ook jongere mensen krijgen soms osteoporose.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Reuma Nederland: www.reumanederland.nl(https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/osteoporose/).

Deze informatie is afkomstig van Reuma Nederland.