Borstkanker

Borstkanker is kanker die in de borst onstaat. Elk soort borstkanker is uniek omdat het type kanker en de daarbij behorende behandeling bepaald wordt aan de hand van allerlei kenmerken zoals bijvoorbeeld hormoongevoeligheid.

Symptomen

Het is belangrijk om symptomen van borstkanker op tijd te herkennen zodat borstkanker in een zo’n vroeg mogelijk stadium wordt vastgesteld. Let op: veel afwijkingen of symptomen in de borst zijn geen kanker. Wees wel alert en ga bij twijfel naar de huisarts. De volgende klachten kúnnen wijzen op kanker:

  • Een zwelling (knobbeltje) in de borst.Een van de meest voorkomende symptomen is een ‘knobbeltje’. Het gaat dan om een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen.
  • Veranderingen in de tepel.Bijvoorbeeld: ingetrokken tepel, pijn in de tepel, vocht uit de tepel, zweren op of rond de tepel.
  • Veranderingen in de borst. Bijvoorbeeld verandering in de textuur van de huid. De huid ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid, deukjes in de huid, een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt, de borst voelt warm aan en ziet rood of vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.

Check your lemons

Kijk goed naar je borsten. Kijken bij borstzelfonderzoek is belangrijker dan voelen. Doe dit één keer per maand. Dan kun je de veranderingen zien.

(https://ziekenhuisrivierenland.nl/media/5ngjdywz/check-your-lemons.png)

Erfelijkheid

Borstkanker komt veel voor en heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Bij 5 tot 10% van alle mensen met borstkanker is een erfelijke aanleg de oorzaak van de ziekte. Wanneer er een erfelijke mutatie is, betekend dit dat er een groter risico is om borstkanker te krijgen. Bij erfelijke borstkanker ontstaat de ziekte gemiddeld op jongere leeftijd en bij meerdere familieleden, dan wanneer borstkanker niet erfelijk is. Ook komt het bij erfelijke borstkanker vaker voor dat in beide borsten kanker is gevonden. Wanneer er in een familie één of twee vrouwen borstkanker hebben (gehad), hoeft dat dus niet persé veroorzaakt te zijn door een erfelijke aanleg.

Een erfelijke mutatie kan zowel via mannen als vrouwen doorgegeven worden aan hun kinderen. In de volgende gevallen is er reden om te onderzoeken of er sprake is van erfelijke borstkanker;

  • Borstkanker voor het 40ste levensjaar; bij uzelf of een eerstegraads* familielid.
  • Borstkanker in beide borsten voor het 50ste levensjaar, bij uzelf of een eerste graadsfamilielid.
  • Borstkanker met meerdere tumoren in een borst, bij uzelf of een eerste graadsfamilielid.
  • Borstkanker als u een man bent of een eerstegraads mannelijk familielid hebt met borstkanker.
  • Borstkanker voor het 50ste levensjaar en prostaatkanker voor het 60ste levensjaar in dezelfde tak van de familie.
  • Twee of meer eerstegraads familieleden met borstkanker, waarvan tenminste een familielid de diagnose voor het 50ste levensjaar heeft gekregen.
  • 3 of meer eerste- en tweedegraads familieleden met borstkanker, waarvan tenminste een familielid de diagnose voor het 50ste levensjaar heeft gekregen.
  • Als u zelf eierstokkanker heeft.
  • Triple negatieve borstkanker (bij deze vorm van borstkanker heeft de tumor geen receptoren (ontvangers) voor oestrogeen en progesteron én ontbreekt het eiwit HER2).
    * Eerstegraads familieleden + uw ouder(s) en uw kinderen. Tweede graads familieleden = uw grootouder(s), uw kleinkind(eren) en uw broer(s) en zus(sen).

De klinisch geneticus van het UMCU heeft 1 keer per maand spreekuur in Ziekenhuis Rivierenland. Indien we de uitslag willen weten voor start behandeling is er een spoed procedure waarvoor u naar het UMCU gaat.

Soorten borstkanker

Ductaal Carcinoom in Situ (DCIS)

Dit is een (mogelijk) voorstadium van borstkanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien. Het is echter wel mogelijk dat dit voorstadium uitgroeit tot borstkanker. Daarom wordt DCIS in principe hetzelfde behandeld als borstkanker.

Invasief ductaal carcinoom (IDC)

IDC ontstaat vanuit de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Het IDC is de meest voorkomende vorm van borstkanker en kan aanvoelen als een harde knobbel.

Invasief lobulair carcinoom (ILC)

ILC ontstaat in de melkklieren. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst. Ongeveer 15% van de mensen met borstkanker hebben een ILC.

Wat betekenen de woorden

  • Carcinoom: een carcinoom is een ander woord is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt er gesproken over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
  • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang
  • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in een klierkwabje
  • In situ, betekent dat de er cellen zijn die kanker kunnen worden maar zich op dit moment nog niet kunnen verspreiden
  • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden

Andere soorten

Er zijn ook zeldzame soorten van borstkanker, dit zijn bijvoorbeeld de ziekte van Paget, tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en maligne phyllodes tumor.

Er is veel informatie over borstkanker te lezen. Op de website van de borstkankervereniging vindt u diverse video's:

  • Wat kun je zelf doen?(https://www.borstkanker.nl/borstkanker-en-nu/patientvideos/patientvideos-wat-kun-je-zelf-doen)
  • Onderzoek en diagnose(https://www.borstkanker.nl/borstkanker-en-nu/patientvideos/patientvideos-onderzoek-en-diagnose)
  • Operatie(https://www.borstkanker.nl/borstkanker-en-nu/patientvideos/patientvideos-operatie)
  • Bestraling(https://www.borstkanker.nl/patientvideos-bestraling)
  • Systeemtherapie(https://www.borstkanker.nl/patientvideos-systeemtherapie)
  • Nazorg(https://www.borstkanker.nl/patientvideos-nazorg)

Enkele andere website met informatie over borstkanker, behandeling of begeleiding leest u hier:

www.borstkanker.nl(https://www.borstkanker.nl)

www.kanker.nl(https://www.kanker.nl)

In contact met lotgenoten? Lees wat het Buddyhuis(https://ziekenhuisrivierenland.nl/een-buddy-bij-kanker/) voor u of uw naasten kan betekenen.